מבנה האקדמיה ע"ש פולונסקי

בחודש פברואר 2014 הושלמה במתחם ון ליר בנייתו של בניין נוסף – האקדמיה ע"ש פולונסקי ללימודים מתקדמים במדעי הרוח והחברה במכון ון ליר בירושלים. המבנה החדש הוקם מכספי תרומתו הנדיבה של ד"ר לאונרד פולונסקי, והוא מיועד בעיקר לארח שלושים מלגאים – פוסט-דוקטורנטים מצטיינים מהארץ ומהעולם. הבניין משמש גם להרחבת פעילותו של מכון ון ליר בירושלים ולהעמקת שיתוף הפעולה בין המוסדות הנוספים הפועלים במתחם – האקדמיה הישראלית הלאומית למדעים והמועצה להשכלה גבוהה.

 

תהליך ההקמה

בעקבות יוזמתו של ד"ר פולונסקי ערך המכון תוכנית קפדנית לבניין המוצע ולפיתוח המתחם כולו והזמין שישה משרדי אדריכלים מן המובילים בארץ להשתתף בתחרות לתכנון המבנה ואופן שילובו במערך המבנים הקיים.

לתכנון נקבעו תנאי סף:

א. שימור אופיו האדריכלי הייחודי של המתחם

ב. שימור קו הרקיע של מתחם ון ליר וסביבתו

ג. התאמה מלאה לעקרונות התכנון של שכונת טלבייה

ד. התאמת התכנון והבנייה לעקרונות הבנייה הירוקה, כפי שנקבעו בתקן 5281 הישראלי

ה. על הבניין המוצע להיות פתוח, מזמין ובעל הידור מאופק

ו. נגישות מלאה לכל חלקי המתחם והבניין.

בנובמבר 2008 נערכה תחרות האדריכלים בנוכחות חבר שופטים בין-לאומי. משרד "חיוטין אדריכלים" נבחר לתכנן את הבניין החדש.

שטחו הכולל של המבנה כ-7,200 מטרים רבועים המשתרעים על פני ארבעה מפלסים. מלבד שלושים חדרי החוקרים נבנו בבניין גם חמישה חדרי סמינרים, ספריית מחקר אקדמית מתקדמת, קפטריה שתשרת את המתחם כולו, אודיטוריום ובו 145 מושבים, אולם רב-תכליתי לאירועים ולכנסים, משרדי הנהלה, חדר כושר ומבואות רחבות ידיים להתכנסות ולמפגש.

בבניית האקדמיה ע"ש פולונסקי נעשה מאמץ גדול בתחום שימור האנרגיה, בחתירה לעמוד בתקן הבנייה הירוקה למבני חינוך. לשם השגת מטרה זו משולבות בו מערכות אלקטרומכניות חדשניות, המצטיינות בשימור ובחיסכון של אנרגיה. תשומת לב מיוחדת ניתנה לשימוש בחומרים ידידותיים לסביבה.

ב-30 במאי 2010 הונחה אבן הפינה, במעמד התורם ורעייתו, ד"ר ג'ורג'ט בנט, ראש העיר ירושלים מר ניר ברקת, ראשי ההשכלה הגבוהה בארץ, נציגי שלוש הדתות ואישי ציבור. ב-31 בדצמבר 2010, לאחר קבלת ההיתרים והאישורים הנדרשים, יצא הפרויקט לדרך.

חפירת היסודות נמשכה כשלושה חודשים. באותה עת נעשו גם כל עבודות ההכנה לבנייה, ובהן 46 קידוחים בעומק של 135 מטרים לצורך הקמת מחליף חום עם הקרקע – ראשון בארץ בסוגו ובהיקפו. מחליף החום יבטל את הצורך ביחידות מיזוג האוויר המוכרות, שהן גדולות ורועשות.

עבודת הבנייה התקדמה בהתאם ללוח הזמנים שנקבע ולתקציב המתוכנן, עד לחנוכת הבניין, שנחגגה ב-17 ביולי 2013.

 

בניין האקדמיה ע"ש פולונסקי זכה באות העיצוב לשנת 2015 בקטגוריית מבני ציבור, ונבחר לאחד האהובים ביותר מבין 50,000 פרויקטים שהוצעו לשנה זו בידי Archilovers.