דת, חילון ויהדות

איך בוראים זיכרון? | ערב דיון

איך בוראים זיכרון? 20.4 בעקבות הספר "לאו" מאת ד"ר יוכי פישר ערב דיון |   "החיבור של הכל לרצף היה בלתי אפשרי ובלתי רצוי, הפרגמנטריות היא דווקא זו שמשמרת בתוכנו את הריח, את התוהו ואת השתיקה". איך בוראים זיכרון? האם אפשר לברוא זיכרון של כאב וטראומה שיהיה נאמן לעבר אך גם מאפשר חיים? מה מקומו…

אנטישמיות, השואה והסכסוך הפלסטיני ישראלי: מלחמה וזיכרון | ספרו של עמוס גולדברג

אנטישמיות, השואה והסכסוך הפלסטיני ישראלי: מלחמה וזיכרון, 8.12.24 דיון בעקבות ספרו של עמוס גולדברג הספר מציע סדר יום חדש לזיכרון השואה ושיח האנטישמיות בישראל באמצעות קריאה ביקורתית במושגי היסוד של השיח הנוכחי. כמו חובת הזיכרון המקראי "וזכרת כי עבד היית בארץ מצרים", המטילה על הזוכרים חובות מוסריות כלפי הגר, היתום והאלמנה, גולדברג מציע זיכרון שהוא…

בצמתים הכואבים של ההיסטוריה | לזכרו של פרופ' אלון קונפינו

בצמתים הכואבים של ההיסטוריה | לזכרו של פרופ' אלון קונפינו, 19.11.24 ערב דיון אלון קונפינו, שנפטר בחודש יוני השנה, היה אחד ההיסטוריונים החשובים של תקופתנו. הוא כתב על מגוון של נושאים שכולם נמצאים במרכז הווייתנו וזהותנו: היווצרותה של הלאומיות הגרמנית המודרנית, השואה וזכרה, הציונות, מלחמת 1948, יחסי יהודים ופלסטינים ועוד. בכל כתביו נקט גישה היסטורית…

משיחיות ופוליטיקה בישראל | לזכרה של פרופ' רות גביזון

משיחיות ופוליטיקה בישראל, 3.11.24 לזכרה של פרופ' רות גביזון רב-שיח שני דברי פתיחה: פרופ' שי לביא, ראש מכון ון ליר בירושלים; אוניברסיטת תל אביב בהשתתפות יו"ר: מאיר קראוס, מרכז מציל"ה; מכון שלום הרטמן ד"ר כרמה בן-יוחנן, האוניברסיטה העברית בירושלים  פרופ' אבינועם רוזנק, האוניברסיטה העברית בירושלים; מכון ון ליר בירושלים פרופ' אוריאל אבולוף, אוניברסיטת תל אביב…

מה שעל קצה הלשון | השקת תרגום הספר "מילים פשוטות"

מה שעל קצה הלשון,9.6.24 מחשבות חדשות על המילים הפשוטות של חיינו ערב עיון לרגל צאת התרגום לעברית של הספר מילים פשוטות מאת הרב עדין אבן־ישראל שטיינזלץ ז"ל "המסע החשוב ביותר הוא המסע להבנת המילים שאנו אומרים כל העת, המילים שהן סלע היסוד של קיומנו" מילים פשוטות הוא ספר הגות יוצא דופן. מטרתו לקלף את שכבות…

האל כמטופל והקליניקה של המקובל | ערב ספר

האל כמטופל והקליניקה של המקובל, 27.5.24 ערב דיון לכבוד ספרו של אסף תמרי האל כמטופל והקליניקה של המקובל: קבלת האר"י כשיח רפואי (מאגנס והוצאת מכון ון ליר, 2023) ספרו של אסף תמרי מציע גישה חדשה להבנתה של קבלת האר"י, מן התופעות המכוננות של המחשבה היהודית בעת החדשה. בעולם שבו האל ועולמו שרויים בשבר עמוק, הספר…

חרדיות רב-גונית: מגמות של שילוב בעקבות 7 באוקטובר

חרדיות רב-גונית: מגמות של שילוב בעקבות 7 באוקטובר, 16.5.24 רב-שיח על רקע אירועי 7 באוקטובר והמלחמה שפרצה בעקבותיהם, צפה ועלתה ביתר שאת שאלת הקשר בין החברה החרדית המסתגרת לחברה הישראלית הכללית. מצד אחד, נשמעים קולות חרדיים שמשתמעת מהם אדישות, על אף גודל השבר. מצד שני, יש בחברה החרדית קולות בולטים שרואים במצב נקודת מפנה שמחייבת…

החיים כמיעוט: עתיד החילונים בירושלים

החיים כמיעוט: עתיד החילונים בירושלים, 15.4.24 הרצאה, רב-שיח ומופע תוצאות הבחירות המקומיות בירושלים הציפו מחדש את שאלת עתיד החילונים והחילוניות בירושלים, בהווה ובעתיד. כעת ברור כי החילונים הם קבוצת מיעוט בעיר שמרבית תושביה דתיים או חרדים. מהי חילוניות בירושלים העכשווית? האם החילונים יכולים להתקיים בעיר כקבוצת מיעוט? כיצד המרחב החילוני והווי החיים החילוני מתארגנים מחדש…

הציונות הדתית – בימים ההם ובזמן הזה | דיון על ספרו של עמנואל אטקס

הציונות הדתית – בימים ההם ובזמן הזה, 27.3.24 ערב דיון בעקבות הופעת ספרו של עמנואל אטקס הציונות הדתית, כפי שהיא מוכרת לנו זה עשורים אחדים, היא ברייה חדשה שבאה לעולם בעקבות מלחמת ששת הימים ומלחמת יום כיפור. החשוב במאפייני התמורה בדמות הציונות הדתית הוא אימוץ חזון ארץ ישראל השלמה ומימושו באמצעות התיישבות יהודית ברחבי יהודה…

חזרתה של היהדות מהמערב – לאן?

חזרתה של היהדות מהמערב – לאן?, 24.1.24 ערב דיון לכבוד צאת ספרו של אבינועם רוזנק, "זהויות מתנגשות – נישואי תערובת: ניתוח פילוסופי, תיאולוגי ומחשבת החינוך" (הוצאת כרמל, 2023) באיזו מידה נשמרת הלגיטימציה של העם היהודי והיהדות להגדרה עצמית ולמובחנות מתמשכת בעידן הנוכחי? מהם האתגרים בשימור מובחנות זו על רקע המופע העדכני של הליברליזם כפי שהתפתח…

הצטרפות לרשימת התפוצה