חינוך וחברה בישראל

הילדים ממנזר סן סימון: דיון בעקבות הסרט

הילדים ממנזר סן סימון, 30.3.25 סיפור חברתי ואנושי על מאבק והכרה דיון |  דיון עם יוצרי הסרט וד"ר נילי ברויאר בעקבות הסרט "הילדים ממנזר סן סימון". בסרט מוצגת סימה שמעוני (69) אישה נמרצת, דעתנית ו״לא מנומסת״ כהגדרתה – שיוצאת לתבוע בחזרה את הזכות לגולל את סיפוריהם של ילדי הפוליו, שקובצו למוסד אלי״ן במנזר סן סימון…

מה שבור בתקשורת? הון, פוליטיקה וצנזורה עצמית | בימת ון ליר לאקטואליה

מה שבור בתקשורת? הון, פוליטיקה וצנזורה עצמית, 28.1.24 בימת ון ליר לאקטואליה  התקשורת בישראל הייתה מאז ומעולם מרכיב חיוני במבנה החברתי והפוליטי שלנו. כמי שחיים במדינה שנתונה לאיום מתמיד, אנו מרותקים לתקשורת, רעבים למידע שיסביר לנו את מה שמתרחש סביבנו. בייחוד בעיתות חירום כמו מלחמה, כאשר כל בדל של מידע עשוי לשנות מציאות, תפקיד התקשורת…

התנגדות אזרחית במבחן: מבטים מבפנים ומבחוץ

התנגדות אזרחית במבחן: מבטים מבפנים ומבחוץ, 12.12.24 בעשור האחרון, בארץ בעולם, מתגברות תחושות של אכזבה, תסכול ופחד מפעולות שלטוניות בקרב אזרחים רבים. ממשלות נקטו מדיניות שקוממה חלקים נרחבים בציבור, ובעקבות זאת התעוררו מחאות נרחבות – הפגנות, עצומות, צעדות, שביתות, עצרות ועוד. כך סביב התנהלות הממשלות במגפת הקורונה, מדיניות האקלים, ובישראל גם החקיקה המשפטית הדרמטית וכמובן…

בצמתים הכואבים של ההיסטוריה | לזכרו של פרופ' אלון קונפינו

בצמתים הכואבים של ההיסטוריה | לזכרו של פרופ' אלון קונפינו, 19.11.24 ערב דיון אלון קונפינו, שנפטר בחודש יוני השנה, היה אחד ההיסטוריונים החשובים של תקופתנו. הוא כתב על מגוון של נושאים שכולם נמצאים במרכז הווייתנו וזהותנו: היווצרותה של הלאומיות הגרמנית המודרנית, השואה וזכרה, הציונות, מלחמת 1948, יחסי יהודים ופלסטינים ועוד. בכל כתביו נקט גישה היסטורית…

על פי תהום | כאב, מוסר וסולידריות בישראל | פרופ' ניסים מזרחי, ד"ר אריאל ינקלביץ וד"ר כנרת שדה

על פי תהום | כאב, מוסר וסולידריות בישראל, 31.7.24 פרופ' ניסים מזרחי, ד"ר אריאל ינקלביץ וד"ר כנרת שדה "הם הורסים לנו את המדינה!", "הם בוגדים!", "הם פרזיטים!", "הם הזויים!" – הם האויב. אירועי ה-7 באוקטובר אמנם השקיטו לזמן קצר את הרוחות, אבל הקונפליקט החברתי הנוקב של השנתיים האחרונות, שהעמיד אותנו על סיפה של מלחמת אזרחים, חזר…

על פי תהום | דברי פתיחה | פרופ' שי לביא, ד"ר אילון שוורץ וד"ר שי טגנר

על פי תהום, 31.7.24 דברי פתיחה | פרופ' שי לביא, ד"ר אילון שוורץ וד"ר שי טגנר "הם הורסים לנו את המדינה!", "הם בוגדים!", "הם פרזיטים!", "הם הזויים!" – הם האויב. אירועי ה-7 באוקטובר אמנם השקיטו לזמן קצר את הרוחות, אבל הקונפליקט החברתי הנוקב של השנתיים האחרונות, שהעמיד אותנו על סיפה של מלחמת אזרחים, חזר לחלחל לכל…

תקציר | ביטוי וחופש הביטוי באקדמיה

תקציר | ביטוי וחופש הביטוי באקדמיה בימת ון ליר לשיח ציבורי בחודשים האחרונים התעוררו ביתר שאת שאלות הנוגעות לביטוי וחופש הביטוי באקדמיה. סטודנטים, ברובם פלסטינים, הועמדו לדין משמעתי ומרצים ערבים ויהודים הושעו ממשרותיהם לעתים ללא הליך הוגן. האם עיתות מלחמה מתירות מגבלות חריגות על חופש הביטוי? מהם תנאי הסף לקיום מרחב אקדמי משותף, יהודי וערבי,…

חרדיות רב-גונית: מגמות של שילוב בעקבות 7 באוקטובר

חרדיות רב-גונית: מגמות של שילוב בעקבות 7 באוקטובר, 16.5.24 רב-שיח על רקע אירועי 7 באוקטובר והמלחמה שפרצה בעקבותיהם, צפה ועלתה ביתר שאת שאלת הקשר בין החברה החרדית המסתגרת לחברה הישראלית הכללית. מצד אחד, נשמעים קולות חרדיים שמשתמעת מהם אדישות, על אף גודל השבר. מצד שני, יש בחברה החרדית קולות בולטים שרואים במצב נקודת מפנה שמחייבת…

מן האסון אל שלום מבוסס שותפות? | הכנס השנתי השני

מן האסון אל שלום מבוסס שותפות?, 8.5.24 שלום ישראלי-פלסטיני מבוסס שותפות – הכנס השנתי השני אנו עומדים באחת מנקודות השפל העמוקות ביותר שידע הסכסוך הציוני-פלסטיני. ממדי האסון חסר התקדים בעזה הולכים ומתבהרים, והמשבר בישראל ובגדה המערבית מעמיק. כנס על הסדר מדיני המבוסס על שוויון ושותפות נראה אולי מנותק בימים אלה, אולם הוא הדרך היחידה לחלץ…

ביטוי וחופש ביטוי באקדמיה

ביטוי וחופש ביטוי באקדמיה, 17.4.24 בימת ון ליר לשיח ציבורי בחודשים האחרונים התעוררו ביתר שאת שאלות הנוגעות לביטוי וחופש הביטוי באקדמיה. סטודנטים, ברובם פלסטינים, הועמדו לדין משמעתי ומרצים ערבים ויהודים הושעו ממשרותיהם לעתים ללא הליך הוגן. האם עיתות מלחמה מתירות מגבלות חריגות על חופש הביטוי? מהם תנאי הסף לקיום מרחב אקדמי משותף, יהודי וערבי, בהינתן…

הצטרפות לרשימת התפוצה